Kimi zafer şarkıları, kimi roman parçaları ile…

Kimi zafer şarkıları

Kimi roman parçaları ile…

3 Eylül 2024 / Gölcük Haber Gazetesi

Başlığa bakıp da hiç kimse polemik yaratmasın, yazıya farklı anlam yüklemesin. Zaten yüklenilen bu farklı anlamlardan dolayı ne yazık ki 30 Ağustos Zafer Bayramımızın da anlamını yitirmişiz, çok yazık…

30 Ağustos bizim için, Türkiye ve Cumhuriyet için kuşkusuz en önemli milli bayramlardan biridir. Dumlupınar’da Atatürk’ün başkumandanlığındaki Büyük Taarruz; zaferle sonuçlanmış ve nihayet işgal güçleri ülke sınırlarını terk etmeye başlamıştır. Büyük Taarruz Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurduğu, işgal güçlerini Anadolu’dan atmaya başladığı, sonrasında Türkiye olduğumuz bir zaferdir. Öyle sıradan, yapmış olmak için yapılan kutlamalarla, anmalarla geçiştirilebilecek bir gün asla değildir. Büyük Taarruz Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece başlamış, Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği Türk Ordusunun zaferi ile sonuçlanmıştır. 4 gün, nice şehitler… Ne büyük bir mücadele, inanç ve arkasındaki ve idaresindeki deha… Öyle yıllar yıllardır yapılmaya çalışıldığı gibi basit, anlamı olmayan programlar ile ‘ZAFER BAYRAMI’ kutlanamaz. Kutladığınızı zanneder, kendinizi kandırır ama halkı kandıramazsınız…

Gölcük Belediyesi, Donanma Bandosu eşliğinde, gün boyu süren, halkın da coşku ile bayram kutlamalarına katıldığı bir program düzenlemişti. Gölcük Belediyesi Halk Oyunları ekibi yöresel halk oyunlarını sergiledi. Donanma Komutanlığı Tören Bölüğü, Gaziler, Gölcük Belediyesi, Gölcük Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve GESOTİM araçları ve Donanma Komutanlığı Askeri bandonun geçit töreni ile ’30 Ağustos’un anlamı bayramın ruhuna uygun yaşatıldı. Bir o kadar güzeli halkın eşliğinde, izciler ellerindeki fenerler ve meşaleleri ile ve marşlar eşliğinde Gölcük Caddelerini aydınlatıp Anıtpark’a kadar yürüdüler; marşlar ile…

Büyükşehir de 30 Ağustos’u zafer şarkıları ile kutladı. Tarihi Selim Sırrı Paşa Konağı’nın bahçesinde gerçekleştirilen ”Konaktan Nağmeler Zafer Bayramı Özel Konseri”ne vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi. Bu önemli günü zafer şarkılarıyla kutlamaya gelen konuklara  Türk Bayrakları hediye edildi. Konserde; “Çanakkale İçinde Vurdular Beni, Hey Onbeşli, Ordunun Duası, Yanık Ömer, Eğilmez Başın Gibi, Çalın Davulları, Bülbülüm Altın Kafeste, Tuna Nehri eserleri seslendirildi ve eserlerin seslendirilmesi sırasında alana kurulan barkovizyondan şanlı zafere giden yoldaki süreç izlettirildi. Konserde seslendirilen son şarkı “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” eserine konuklar ilk olarak alkışlarıyla ardından da sözleriyle eşlik etti. Konuklar ellerindeki Türk Bayraklarını şarkı boyunca sallayarak muhteşem görüntülere imkan sağladı.

Karamürsel Belediyesi ise olabildiğince uzaklara taşıdığı konser alanında, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısı ile sonradan ismini öğrendiğim ‘Gencer Savaş Bandosu’ vardı. Ellerinde Türk Bayrakları ile konser alanına giden çoluk çocuk, gençler ise büyük bir hayal kırıklığı içerisinde, ellerinde Türk Bayrakları ile roman şarkılarını dinlediler. Bir süre ne zaman zafer marşları çalınacak diye bekleselerde düğün havasındaki 30 Ağustos kutlamaları izlemeye gelenleri büyük bir hayal kırıklığına uğrattı ve böyle bir 30 Ağustos  rezaletine nasıl olur da izin verilir diyerek konser alanından ayrıldı…

* * *

Kimilerinin zafer şarkıları kimilerinin roman havaları ile kutladığı, kutlamaya çalıştığı 30 Ağustos günü, ilk kez 1924’te Dumlupınar’da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Atatürk’ün katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştı. Çal köyünde gerçekleşen ilk törende Atatürk, millî ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi’nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber atmış. Tekrar vurgulamak için yinelemek isterim; Atatürk ilk 30 Ağustos milli bayramında, milli ruhun canlı tutulmasına vurgu yapmıştır.

Milli gurur ve coşkunun aynı anda yaşandığı anlar 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın anlamını daha kuvvetlendirir. Önemli olan eğlenmekten ziyade o ruhu yaşamak ve yaşatabilmektir.