Türkiye tüketici güven endeksi önceki dönemlere göre arttı


Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Nielsen, tüketici güveni endeksi ile ilgili gerçekleştirdiği son araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre, 2017’nin ikinci çeyreğinde Türkiye tüketici güven endeksi, anlamlı bir yükselişle 107’ye ulaştı. 2016’nın dördüncü çeyreğinden bu yana 3 puanlık artış gösteren global tüketici güven endeksi de 2017’nin ikinci çeyreğinde 104 puana geldi.

– Türk halkının en büyük endişesi terör

Türk halkının en büyük endişesi, geçen senenin ikinci çeyreğinde yüzde 38’le ve 2016’nın dördüncü çeyreğinde yüzde 43’le terörizm olmuştu. Araştırma; bu durumun 2017’nin ikinci çeyreğinde de hala en büyük endişe olarak kalmaya devam ettiğini, ancak yüzde 24’e gerileyerek geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine ve yine geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğine göre anlamlı bir düşüş gösterdiğini belirtiyor. Ekonomik durum ile ilgili endişe yüzde 9’dan yüzde 20’ye yükselmiş görünüyor. Savaş endişesi ise yüzde 13’le terör ve ekonomiden sonra üçüncü en büyük endişe konumunda.

-Boş zamanlar için yapılan harcamalar arttı…
Nielsen’in Tüketici Güveni Endeksi Araştırması’nda 2016’nın dördüncü çeyreğiyle kıyaslandığında, insanların temel yaşam masraflarından geri kalan paralarını; tatillere/gezilere, ev dışı eğlencelere, yeni giysilere, yeni teknoloji ürünlerine ve ev mobilya/dekorasyonlarına daha fazla harcamaya başladığı göze çarpıyor. Çoğu kişi halen artan paralarını birikimlerine eklese de boş zamanlar için daha fazla harcama yapılmaya başlandığı da görülüyor.

Nielsen Tüketici Güveni Endeksi Araştırması, dünya genelinde gerçek tüketicilerin bölgesel iş bulma ihtimali, kişisel mali durum, anında harcama niyeti ve bunlara bağlı ekonomik sorunlarla ilgili algılarını ölçmek üzere, 2005’ten bu yana üç ayda bir 63 ülkede yürütülüyor. 100 değerindeki taban çizgisinin üzerinde ya da altında yer alan tüketici güveni seviyeleri, sırasıyla iyimserlik ve kötümserlik derecelerine işaret ediyor.

– Sonuçlar, belirtilen davranışı temel alıyor
2017’nın ikinci çeyreğine ilişkin online araştırma 20 Mayıs – 10 Haziran 2017 tarihleri arasında yürütülmüştür. Bu araştırmanın bulguları 63 ülkedeki online metodolojiye dayanmaktadır. Online araştırma metodolojisi muazzam bir ölçek ve global erişim sağlamakla birlikte, toplam nüfusun değil, sadece mevcut online nüfusun alışkanlıkları hakkında bir görünüm sunar. Online kullanım yaygınlığının artmakta olduğu gelişmekte olan pazarlardaki kitleler nüfus geneline kıyasla daha genç ve daha yüksek refah düzeyine sahip olabilir. Bu çalışmada yer alan Sahra altı Afrika ülkeleri olan Gana, Kenya ve Nijerya’da farklı bir mobil araştırma metodolojisinden faydalanılmış olup, ilgili veriler bu raporda yer verilen global ya da Orta Doğu/Afrika ortalamalarına dahil edilmemiştir. Buna ek olarak, araştırmada elde edilen sonuçlar, gerçekleşen ölçülmüş verileri değil, belirtilen davranışı temel almaktadır. Hassasiyetlerin bildirimindeki kültürel farklılıklar, ülkeler arasındaki ekonomik manzaranın ölçümünde rol oynayan olası etmenlerdir. Rapor edilen sonuçlar bu farkları düzeltmeye ya da kontrol altında tutmaya yeltenmediği için, ülkeleri, bölgeleri ve bilhassa bölgesel kısıtlamaları mukayese ederken, bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.