Global Karma OSB, sürdürülebilir çevre içinde en yüksek teknolojiyi hedefledi


Levent AKBAY (Odavizyon Dergisi – Sayı 211)

“Global Karma OSB’de yatırım yapılmasına yönelik avantajlar var. Öncelikle stratejik bir yatırım alanına sahibiz. Butik OSB olarak da tanımlayabiliriz. Bir başka avantajı altyapısının yüzde 100’ü tamamlanmış olması. Arıtması, atık su tesisi tamamlanmış. Son olarak doğalgaz getirdik. Elektriği 125 mw’a çıkarmak için indirme merkezleri kuruyoruz. Etrafımızda 12 liman, demiryolu, 3 ana arter yol var.Lojistik imkanı çok yüksek.”

Dilovası’nda 80 hektarlık alana sahip eski Kömürcüler İhtisas OSB, Global Karma OSB’ye dönüşmesine paralel olarak çevreyle barışık ve yüksek teknolojiye sahip yatırımlara ev sahipliği yapmaya başladı. İlk yatırımlar Yılsolar’ın 150 milyon dolarlık güneş enerjisi ve Altınplus Kablo’nun yaklaşık 10 milyon dolarlık fiber optik kablo yatırımı oldu. Toplam 22 parselden oluşan üretim alanlarına sahip olan OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanı B. İlhan Karaköse küresel yatırımcıların ilgi gösterdiği Global Karma OSB’ye yatırımcı kabul ederken ‘en yüksek teknoloji’ ve ‘en temiz doğa’ koşullarından taviz vermeyeceklerini ifade ederek “Herşeye sıfırdan başlayarak çevreci ve yüksek teknolojili yatırımlara ev sahipliğine hazırlanıyoruz.” dedi.
Odavizyon’a açıklamalarda bulunan B. İlhan Karaköse şöyle konuştu:
“Dönüşüm kararı ve gerekli prosedürlerin tamamlanmasına ilişkin izinlerin alınması 7 ay kadar sürdü. Bölgeye yatırım almak için görüşmelere başladık. Herşeye sıfırdan başlıyoruz. Yatırım çeşitliliği oluşturmaya çalışıyoruz. Burada OSB’nin kendi yeri yok. Zaten
bölge yüzde 100 dolu. İhtisastan karma sanayiye dönüşünce, mevcut şirketler kömür dışında yatırım yapacaklarsa altyapılı  alanlarını kullanıyorlar. Yapmayacak durumda olanlar ise kendi yerlerini satıyorlar. Şu anda kredi faizleri biraz yüksek. Yatırım iklimi bakımından genel ekonomik koşullar da önemli. Özellikle faizlerin düşüş sürecine girmesi ile birlikte yatırım taleplerinin daha da artacağını düşünüyoruz.
Kuruluş protokolüne göre; yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik veriyoruz. Haddehane, demir çelik vb bacalı sanayi değil. Örneğin savunma sanayini benimsiyoruz. Bunlar katma değeri yüksek, ileri teknoloji yatırımları olmalı. Global Karma OSB’de yatırım yapılmasına yönelik avantajlar var. Öncelikle stratejik bir yatırım alanına sahibiz. Butik OSB olarak da tanımlayabiliriz. Bir başka avantajı altyapısının yüzde 100’ü tamamlanmış olması. Arıtması, atık su tesisi tamamlanmış. Son olarak doğalgaz getirdik. Elektriği 125 mw’a çıkarmak için indirme merkezleri kuruyoruz. Etrafımızda 12 liman, demiryolu, 3 ana arter yol var. Lojistik imkanı çok yüksek. Kocaeli İstanbul ile Anadolu arasındaki lojistik merkez. Dolayısıyla bizim OSB’mizin dönüşümü ile birlikte yatırımcıya sunulabilecek yerler çıktı. Nitekim Uzakdoğu’dan Avrupa’dan geldiler, yerlere bakıyorlar. Küresel alıcılarla da görüşüyoruz.
Bölgemizin dezavantajı parsellerimizin büyük olması. En küçüğü 20 dönüm, 30-40 dönümlük parseller de var. Metrekaresi 600 dolar olsa ortaya büyük bir maliyet çıkıyor. Yatırımcı belki tesisi 5 dönüme kuracak. Oysa yatırım alanının metrekaresi bile boş kalmamalı. Genel olarak bu bölgede sanayi arsası yok. OSB’lerde de yer yok. Piyasada sanayi arazilerinde metrekare fiyatları 600-700 dolar seviyesinde. Dolayısıyla yatırım yapılacak alanlar çok kıymetli. Bu bölge 10 yıl önceki haliyle dağbaşıydı. Tek OSB biz  vardık. Biz burada kömür işi yapıyorduk, yolu izi olmayan bir yerdi. Bu bölge bir anda gelişti. Şimdi çevremizde 6 OSB var. Yer arayan yatırımcılar için çok uygun lokasyon. Zaten Türkiye’de sanayinin kurulabileceği çok yer yok. Kendi içimizde yatırım yapacak üyelerimiz de var, sanayi içinde olmayan üyelerimiz de var. Biz muhtemel alıcılarla yer sahiplerini buluşturarak çevreye duyarlı, yüksek teknolojiye sahip, sürdürülebilir bir sanayi kenti yaratmaya çalışıyoruz.”

B. İlhan Karaköse kimdir?
Meslek hayatına Güneş Sigorta’da başladı. Uzun yıllar yöneticilik yaptıktan sonra 2003’te emekli oldu. Kömürcüler İhtisas OSB’de faaliyet gösteren İzmir Demir Çelik’in iştiraki Şahin Kömür’ün tesis müdürlüğünde bulundu. OSB’nin kuruluşundan itibaren OSB Başkanı Mehmet Yıldırım’ın Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Mehmet Yıldırım’ın rahmetli olmasından sonra Başkanlık görevini yaptı. Kömürcüler OSB’nin Global Karma OSB’ye dönüşmesi sürecini yönetti. Halen görevini sürdürüyor. Gebze Teknik Üniversitesi Vakfı’nın Mütevelli Heyeti’nde çalışıyor. Eğitim başta olmak üzere OSB’lerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik faaliyetlerde bulunuyor.

-OSB Bölge Müdürü Tolga Kurt:
Sanayi alanlarındaki sıkışma yeni sorunlar yaratıyor Uçağa bindiğimiz zaman bomboş alanlar görüyoruz. Niye göz alabildiğine uzanan bu boş alanlar sanayi için değerlendirilmiyor diye düşünüyoruz. Her yerde sanayi olmuyor. Verimli toprağı kaybetmememiz, su kaynaklarını kaybetmemiz gerekiyor. Sanayi yapılan alanlara yol, liman, havalimanı da yapmak gerekiyor.
Bu nedenle sanayi belli merkezlerde yoğunlaşıyor. Ancak bu kez de ortaya yeni sorunlar çıkıyor. Örneğin sanayinin yoğun olduğu alanlarda küresel iklim değişikliği nedeniyle ‘su sorunu’ ortaya çıkıyor. Hemen tüm toplantılarda sanayicilere önümüzdeki 5-10 yılda su sorununun tepe noktasına çıkacağı mesajı verilerek şimdiden önlem alınması gerektiği vurgulanıyor. Sadece su sıkıntısı bile sanayileşmenin merkezlerden çevreye gitmesi gerektiğini şart koşuyor. Arıtmanın gri suya dönüşmesine ilişkin teşvikler ve  zorunluluklar geliyor. Bu arada sanayi merkezlerinden çevreye giden kuruluşlar da var. Devletin yeni teşviklerle sanayiciyi yönlendirmesi ve bu sıkışıklığın giderilmesi lazım.

-OSB Bölge Müdür Yardımcısı Cihan Odabaşı: Hayal ettiğimiz sanayi şehri
Hayal ettiğimiz sanayi şehrini sıfırdan kurmaya çalışıyoruz. Olabildiğince ileri teknolojinin yer aldığı, katma değerli bir nitelikli üretim
merkezi planlıyoruz. Kanun koyucu buraların nasıl kullanılması gerektiğine ilişkin kurallar da koyuyor. Artık devletin destek verdiği modeller değişiyor. Örneğin alt kiralamalarla üretim yapmak mümkün. 20 dönüm alanda birkaç yatırımcı da olabilir. Yönetmelik buna uygun. Artık her üretimde sürdürülebilirlik de önem taşıyor. Ekibimiz çok donanımlı. Çalışanlarımızın yüzde 60’ı yüksek lisanslı. Somut olarak bu farkın sonuçlarını göreceğiz. Çok bilinen bir OSB değiliz ancak OSB’lerin geliştirilmesine ilişkin mantığı geliştirmeye çalışıyoruz. Bu çok kıymetli arazileri nasıl canlandırırız, nitelik nasıl artar, katma değer nasıl artar? Bunları çalışıyoruz. Dolayısıyla dönüşüm ile birlikte sürdürülebilirliği sağlamak da ana amacımız. Dünya Bankası proje desteği veriyor. 2023’te verdiğimiz proje kabul edildi. Dönüşüm finansman ihtiyacının bir kısmını Dünya Bankası finansmanı ile gerçekleştireceğiz. Dünya Bankası çevresel ve sosyal ve de ekonomik sürdürülebilirlik konusuna dikkat ediyor. Biz de bu koşullarda yeni bir eko endüstri bölgesi oluşturmaya çalışıyoruz.

Global Karma OSB’deki ilk 2 yatırım
Altınplus Kablo Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
Alçak gerilim tesisat kablo grubunda bakır iletkenli kablolar üreten Altınplus Kablo Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yeni tesislerini Global Karma OSB’ye kurarak faaliyetlerini burada devam ettirecek. Global Karma OSB’de 15 bin metrekare arazide inşaat çalışmalarına başlayan firma 300 milyon TL tutarındaki yatırım ve yeni alınacak makine teçhizatlarla istihdam yaratacak. Yatırımla 2 yıl içinde çeşitli tür kablolarda toplamda 10.4 milyon kilogram olan üretim kapasitesini kısa vadede 2, uzun vadede 3 katına çıkaracak. Altınplus kablo ayrıca GES projesini de hayata geçirerek kendi enerjisini üretecek.

YILSOLAR Güneş Teknolojileri Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.
YILDIRIM Grup adı altında 2010 yılında enerji sektörüne giren ve enerji yatırımlarını YILDIRIM Enerji tarafından yürüten grup; inşaat, mühendislik, danışmanlık, proje yönetimi, enerji üretimi, santral işletmeciliği, enerji ticareti gibi çeşitli alanlarda da hizmet vermeye başladı. Firma üretim kapasitelerini arttırmak amacıyla 150 milyon dolarlık yatırımla Global Karma OSB’de 40 bin metrekare arazide
yatırım başlattı. Bu kapsamda yenilikçi güneş enerjisi santralleri, rüzgâr ve jeotermal enerji projeleri realize edecek. Firma GES projesini de hayata geçirerek kendi enerjisini üretecek.