Türbosan’ın farkı; yatırımın miktarını en aza, değerini en yukarıya çıkarması


  • Belma Özgen AKBAY

Türbosan Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Silahtaroğlu, Odavizyon Dergisi’nden Yayın Sorumlusu Belma Özgen Akbay’a konuştu. Türbosan’ın bu yıl üretiminin yüzde 70’ini ihraç ettiğini söyleyen Sedat Silahtaroğlu; “Biz, yatırımın miktarını en alta indiren, değerini en üste çıkaran bir mühendislik firmasıyız.” dedi.

1971 yılında kurulan ve Türkiye’nin tarımsal sulama, içme suyu, atık su ve çeşitli endüstriyel tesislerin pompa ihtiyacını karşılamak için  tasarım ve üretim yapan Türbosan, günümüz teknolojik gelişmelerine paralel olarak, ‘Enerji Verimliliği Yüksek” pompa ve pompa sistemleri üretiyor. Makine imalatı sektöründe faaliyet gösteren firmanın 2024’te ürünlerinin yüzde 70’ini ihraç edeceğini söyleyen Sedat
Silahtaroğlu, ağırlıklı olarak Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika,, Uzak doğu başta olmak üzere her yere ihracat yapıyor.
Türbosan’ı farklı kılan yaklaşımın pompa sektörüne özel üretim yapması olduğunu anlatan Sedat Silahtaroğlu; müşterilerin ihtiyacına göre üretim yaptıklarını kaydetti. Biz “yatırım miktarını en alta indiriyor, yatırımın değerini en üste çıkarıyoruz.” diyen Sedat Silahtaroğlu, ürettikleri ürünlerin orta, yüksek ve ileri teknolojik ürünler olduğunu anlattı.

– Yeni ürün Mısır’a ihraç edilecek

Norm serisi santrifüj pompa, çepçift emişli pompa, dalgıç pis su ve kanalizasyon pompaları, yangın pompa sistemleri, kat kademeli, karışık ve eksenel akımlı pompa, proses pompa, sıcak su pompası, kızgın yağ pompaları ve tüplü dalgıç pompaları üreten Türbosan’ın yeni üretimi 355 kw’lık dalgıç pompasının ilk müşterisi Mısır’dan. Yeni üretimini ilk kez Mısır’a ihraç edecek olmanın gururunu yaşayan
Sedat Silahtaroğlu, 8 bin m2 kapalı, toplam 20 bin m2’lik alanda pompa üretimi yaptıklarını söyledi. Bu işin çok önemli bir kısmının dökümhane olduğunu da belirten Sedat Silahtaroğlu, Türbosan’ın dökümü dışarıda yaptırdığını, sözkonusu fabarikalarında sadece tasarım, talaşlı imalat ve test yaptıklarını belirtti.
İhracat yapanların daha çok itibar görmesi gerektiğini de söyleyen Sedat Silahtaroğlu; sektörde, kendisi kadın istihdamını destekliyor olmasına rağmen, kadınların bu sektörü maskulen bulmaları nedeni ile sektörde yeterinde istihdam edilemediğini anlattı.

– İç piyasa yüksek faizden dolayı durma noktasında
Türbosan’ın 2023 yılında yüzde 60’lık ihracat hedefini tutturduğunu, 2024’te de yüzde 70’i tutturmayı hedeflediklerini söyleyen Sedat Silahtaroğlu, iç piyasanın ise yüksek faizden dolayı durma noktasına geldiğini belirtti. Firma olarak yeni pazar arayışlarına devam ettiklerini de söyleyen Sedat Silahtaroğlu, “Çeşitli ülkelerdeki pompa kullanıcıları ve satıcıları arayarak iletişim kuruyoruz. Birçoğunu firmamıza davet ediyoruz. İç piyasanın canlanmasının tek yolu ihracat. Kamu kurumları da mutlak suretle yerli ürün kullanmalı ve yeni projelerini yerli üreticilerin ürünlerini dikkate alarak yapmalılar. Bizce bu, ülke ekonomimiz için zorunluluktur. Yerli üretim üzerindeki
koruma bariyerleri yetersiz. İthalatla mücadeleyi bir misyon haline getirmeli, ürün bazında yerliliği teşvik için yeni imkanlar yaratmalıyız.” dedi.