TÜSAYDER: Pandemideki ekonomik belirsizlik seviyelerine ulaştık


TÜSAYDER Başkanı Meriç Atalay, Global Ekonomik Politik Belirsizlik Endeksinin pandemi seviyelerine ulaştığını belirterek, “Önümüzdeki aylarda bu eşiğin de aşılmasını bekliyoruz. Şirketler için belirsizliğin yarattığı en büyük tehditler arasında emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar, ani gümrük tarifeleri değişikliği ve küresel enflasyon baskısı bulunuyor” dedi.

Satın Alma Profesyonelleri ve Yöneticileri Derneği (TÜSAYDER), Yönetim Kurulu Başkanı Meriç Atalay, küresel ekonomik belirsizliğin şirketler üzerinde ciddi baskı yarattığını vurgulayarak, “1997’den beri takip edilen Global Ekonomik Politik Belirsizlik Endeksi, 2020’de pandemi sırasında zirve yapmıştı. 2025 itibarıyla aynı seviyeyi tekrar zorladığını görüyor, önümüzdeki aylarda bu eşiğin de aşılmasını bekliyoruz” dedi.

Atalay, bu sürecin özellikle ihracat ve tedarik zincirleri üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, “Tedarik zincirlerinde kırılganlık artarken, fiyatlama belirsizliği şirketleri zorluyor. Küresel ticarette hızlı alınan kararların ani şekilde değişmesi, maliyet yönetimini zorlaştırıyor ve şirket kârlılıklarını doğrudan etkiliyor. Şirketler için en büyük tehditler arasında emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar, ani gümrük tarifeleri değişikliği ve küresel enflasyon baskısı bulunuyor. Şirketlerin uzun vadeli sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmeleri için artık satış fiyatlarına değil, tedarik zinciri verimliliğine yatırım yapmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

– Şirketler rekabet avantajlarını hızla kaybediyor

Tedarik zinciri ve satın alma yöneticilerini risklere karşı bilinçlendirmek için çalışmalar yaptıklarını belirten Atalay, “Bu süreci verimli yönetemeyen şirketlerin rekabet avantajlarını hızla kaybettiklerini görüyoruz. Rekabet artık sadece fiyat politikalarında değil, tedarik zincirindeki çeviklik ve verimlilikte kazanılıyor” dedi.