31 Mayıs 2024 / Gölcük Haber Gazetesi
“Dün akşam Kocaeli Kongre Merkezi’nde bence gerçekten güzel bir konferans gerçekleştirildi. BİLSEM’lerin Kurucusu ve İsim Annesi olan Prof.Dr.Necate Baykoç Dönmez veliler ve çocuklar ile biraraya geldi. Öncelikle emeği geçen herkesi kutlamak istiyorum. Neler konuşuldu onları ayrıca aktaracağım.”
* * *
Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri olan BİLSEM’lere, hem genel yetenek alanında hem de özel yetenek dediğimiz müzik ve görsel sanatlar alanında yetenekli olan, bir ‘tık’ da olsa diğer çocuklardan farklı olan çocuklar 2 aşamalı sınavdan geçerek alınıyorlar. Ne yazık ki çoğu anne – baba çocuklarını BİLSEM’lere girebilsin diye hazırlamaya çalışıyor, kitaplar, testler, özel dersler bile aldırıyor… Bu başka bir yazımın konusu.
Söylemek istediğim BİLSEM’ler ve dolayısı ile BİLSEM öğrencileri hangi alanda olursa olsun, farklılıkları olduğu ve bu yönde daha iyi olabilsinler, yetenekleri arada kaybolmasın diye ‘özel’dir. Ancak her yerde olduğu gibi kuruluş amacı ne kadar iyi olursa olsun, kurumların başında olanlar, yönetenler de ne kadar iyi, yeterli olurlarsa sözkonusu kurumlarda o kadar daha ileri gidebilir. Dolayısı ile BİLSEM gibi daha özel eğitim kurumlarının yönetici ve eğiticilerinin de daha farklı bakış açılarına sahip olabilmeleri ve eşitlikçi davranmaları da gerekiyor. Kaldı ki kesinlikle ve kesinlikle BİLSEM’lerdeki yönetici ve görev alan eğiticilerin de Prof. Dr. Necate Baykoç’u anlamaları bunun için de çaba sarf etmeleri gerekiyor diye düşünüyorum.
Geçenlerde, müzik alanında özel yetenekten BİLSEM öğrencisi olan oğlumun BİLSEM eğitim merkezi müdürü ile tanışıp konuşmak için gittim. Bakış açısından üzüntü duydum. BİLSEM öğrencileri için açılan zeka oyunları, matematik vs. gibi çeşitli atölyelere sadece genel yetenekten BİLSEM öğrencisi olanların alınması gerektiğini, diğer öğrencilerin istese bile ve hatta BAŞARILI bile olsalar sadece alanlarında bir atölye vs. etkinliğine katılmalarını doğru bulduğunu; ve hatta bir önceki yaz döneminde bakanlık tarafından üstelik her çocuğa açılan atölyelerin bile sadece genel yetenekten BİLSEM kazanan öğrencilere açık olması gerektiğini düşünen ve ısrarla savunan bir BİLSEM yöneticisi olduğunu gördüm. Diğer alandaki BİLSEM öğrencilerinin üstelik de başarılı olsa bile bu haktan yararlanmasını doğru bulmadığını, kendisinin yeni geldiği için bu yıl buna müdahale etmediğini ancak bir sonraki yıl buna müsaade etmeyeceğini vs. anlattı. Şaşkınlıkla dinledim…
BİLSEM amacını yeterince anlasa da uygulamayan, 2 zorlu sınav ile hangi alanda olursa olsun BİLSEM öğrencisi olmaya hak kazanmış öğrencileri ne yazık ki kendi içlerinde ‘genel yetenek’ ve ‘diğer’ diye ayırmanın asla kabul edilemeyeceğine inanıyorum. Gel gelelim öğrencileri ve dolayısı ile velileri böyle ayırırken, gerçekten çok özel bir konukta olsa, toplantıya katılımcı sayısı artırmak için velilere aman katılın, BİLSEM öğrenci ve velileri için özel bir toplantı diye davet mesajları gönder…
E sonra sorarlar tabii, hem öğrencileri kendi içinde ayır hem koltuk doldurmak için hepsini birarada davet et. Burada bir çelişki yok mu.?