20 Mayıs 2024 / Gölcük Haber Gazetesi
“Tasarruf genelgesi geçtiğimiz cuma günü Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu genelgede kamu kesiminin taşıt kullanımı, haberleşme, enerji ve su alımları, personel, personel servisleri, basın ve yayın, kırtasiye ve demirbaş alımları, temsil-tören-ağırlama ve tanıtım giderlerinin kısıtlanması için gerekenler sıralandı.
* * *
Bu genelgenin dışında yapılacaklar olduğunu da biliyoruz. Genelge dışı önlemler için yasaların değişmesi gerekecek. Bunlardan bir tanesi de devletin mal ve hizmet alımları ile yatırımlar.
Maliye Bakanı’nın açıklamasına göre mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde yüzde 15 oranında kesinti yapılacak. Yatırım ödenekleri bütçe ödeneğine göre yürütülecek. Bu sene hiçbir bakanlık ödeneklerini aşamayacak. 2024’te bütçedeki verimsiz yatırımlar 2025’ten itibaren sonlandırılacak.
Kamu yatırımları öncelik sıralamasına tabi tutulacak. Ödeneklerde yapılacak yüzde 15’lik kesinti öncelikle alanlara kanalize edilecek. Biliyorsunuz bu tasarruf tedbirleri belediyeler dahil her türlü kamu kurum ve kuruluşu için geçerli olacak.
Bu kadar açıklamayı yaptıktan sonra sözü Gölcük için önemli olan kentsel dönüşüm projesine getirelim. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yürütülen bu proje kentsel dönüşümde bir tür ‘model proje’ olarak gösteriliyor. Modellik özellikle kamunun parmağını taşın altına koyması, hak sahiplerinin haklarının korunması özellikleriyle farklılık yaratıyor. Umalım ki deprem yarasını henüz kapatamayan Gölcük’ün dışında ihtiyacı olan başka yöreler için de bu model örnek olsun.
Bu projenin henüz birinci aşamasındayız. Ancak soru sormadan edemiyoruz. Bu proje yüzde 75’i tamamlanmayan projeler arasındaysa tasarruf tedbirlerinden olumsuz etkilenir mi?
Tasarruf tedbirlerinin nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntılara baktığımızda biraz rahatlıyoruz. Çünkü yatırım ödeneklerinde yapılacak yüzde 15’lik kesinti fiziki ilerlemesi yüzde 75’in üzerinde olan yatırım projelerinin yanı sıra (Gölcük demese de depremden söz ediliyor) deprem riski nedeniyle gerekli olan yatırım projelerini de kapsıyor.
Bu durumda Gölcük’te yapılan kentsel dönüşümün yatırım alanının ‘riskli alan’ olarak ilan edilmiş olduğunu da dikkate aldığımızda herhangi bir kesintiye tabi olmaması gerekiyor.
Bu arada yeni başlamış bir dönüşüm daha var. Askeriyeden alınan Kavaklı sahilindeki 46 dönümlük bir arazi de dönüşüm yapılarak ‘Kültürel Sosyal Alan’ haline getiriliyor. Buradaki askeri lojmanların yıkımı tamamlandı. Verilen taahhüt gereği 3 blok askeri lojmanın tadilatı da yakında tamamlanacak. ‘Donanma Parkı’ olarak adlandırılan bu alanda ‘Açık Hava Denizcilik Müzesi’ de yapılacak. Diğer yatırımlarla bu alan halkın rahat nefes alabileceği bir alan haline getirilecek.
Depremden uzun zaman sonra kurgulanan bu projelerin şu ya da bu nedenle bırakın akamete uğramasını, hızlarının kesilmemesi, tersine yeni projelerle Gölcük’ün önünün daha da açılması gerekiyor.