Eğitilmezsen olmaz; daha fazla uyuma…

Eğitilmezsen olmaz…

Daha fazla uyuma

15 Temmuz 2024 / Gölcük Haber Gazetesi

“Eğitim şart. Çünkü eğitilmezsen okumazsın. Okumazsan kelime dağarcığın gelişmez. Kelime dağarcığın gelişmezse anlamazsın. Anlamazsan bir nedenle inandıklarının peşinde, neden olduğunu bilmeden gitmeye devam edersin; hiçbir zaman ‘o trene’ binemezsin.”

Bu son günlerde o kadar çok kelime oyunu yapılarak o kadar bir çoğu suni olacak şekilde gündemler oluşturuluyor ki, arkasından neler gelecek işte asıl bu insanı korkutuyor. Kelime oyunu..?

Mayıs ayı sonları idi. Hayvan hakları ile ilgili yeni yasa taslağı hazırlandı. Bu taslağa göre “hayati tehlike” oluşturdukları gerekçesiyle başıboş sokak köpeklerinin “uyutulması”nı öngören bir yasa teklifi üzerinde çalışıldı. Temmuz 2021’de yürürlüğe giren ve kedi, köpek gibi evcil hayvanlara çip takılarak dijital kimlik sistemi getiren, ev hayvanlarını terk edenlere yaptırımlar öngören Hayvanları Koruma Kanunu yürürlüğe girmiş idi. Uyutulma o dönemlerde de bir konuşulur gibi olmuş fakat o dönemde sokak hayvanlarının uyutulması seçeneği, hayvan haklarına ilişkin derneklerin ve sivil toplumun, kamuoyunun muhalefetine takılmış idi.

Şimdi ise tekrar ısıtılıp vicdanlara yüklenen yeni ‘sokak hayvanları kanun teklifi’ ile sokak hayvanlarının uyutulacağı söylendi. Taslak metne göre bir ay boyunca sahiplendirilmeyen köpekler ‘uyutulacak.’ Aslında bildiğin taslak metne göre hayvanlar “uyutulmak” adı altında öldürülecek. Temmuz 2024, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis’e verildi. Bu kez saldırgan, anatomik yapısı bozulmuş, sahiplendirilemeyen köpeklere ‘ötenazi’ uygulanacağını açıkladı. Yani bu kez de ‘ötenazi’ adı altında öldürülecek. Uyumak, uyutulmak ne demek hepiniz biliyoruz. Ötanazi yani halk arasında ötenazi olarak bili1nen bu kelime ise anlamına yasal yollarla bir kişinin iradesiyle ölümü tercih etmesi anlamına geliyor. Tercih etmek… Bir sokak hayvanının ötanazi istediğini bir düşünsene ?

* * *

Halbuki ister pasif ister aktif olsun, insan ötanazisi Türkiye’de yasal değil, Türk Ceza Kanunu’na göre yasak. Bu tür eylemler, cezai yaptırımlara tabidir.

Okumazsan, eğitilmezsen birileri çıkar uyutulma, ötenazi ve öldürülmek kelimeleri ile oynar, seni ayakta uyutur. Maarif derler, şeriat derler, Arapça kelimeler diye kutsal sanırsın. Aslında sen ise her defasında farklı kelime oyunları ile sana anlatılanları dinler ama sadece bakar ve dinlersin. Hiçbir zaman ‘o trene’ binemezsin. O tren geçerken hayranlıkla bakmaya devam edersin..