Doğa Koleji Beykoz Kampüsü; sahip olduğu doğal ortamı ve eğitim uygulamalarıyla 3 gün süren IBPYP denetimlerini başarıyla geçti ve kalitesini bir kez daha tasdik ettirdi.
(IB) Uluslararası Bakalorya Organizasyonu’nun dört programından birisi olan “İlk Yıllar Programı”nı başarıyla uygulayan Doğa Koleji Beykoz Kampüsü kalitesini ve farkını bir kez daha gösterdi. 3-12 yaş arasındaki öğrencileri kapsayan ve amacı ilgi çeken, ilintili ve düşünmeye zorlayan disiplinlerüstü bir müfredattan oluşan IBPYP programı kapsamında 11-13 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen denetimlerde Doğa Koleji Beykoz Kampüsü sertifikasını yenileyerek Türkiye’de bu programı uygulayabilen bir kaç kampüsten biri olmayı devam ettirdi.
İki IB denetmeni; Beykoz kampüsü yöneticileri, öğretmenleri, velileri ve öğrencilerinden oluşan komitelerle yaptıkları yüz yüze görüşmeler, sınıf gözlemleri ve yazılı müfredat dosyaları aracılığıyla programın uluslararası standartlarda uygulanıp uygulanmadığını denetlediler. Denetmenler ziyaret sonucunda hazırlayacakları kapsamlı resmi raporun yanı sıra yaptıkları sözlü paylaşımlarda Doğa Koleji Beykoz Kampüsü’nden “Dünyada eşi benzeri olmayan bir okulda olmanın şansını yakalamışsınız ve burada örnek teşkil eden çalışmalara imza atıyorsunuz” diyerek övgüyle bahsettiler. 3 gün süren denetimlerde açık hava derslikleri, eğitim alanları, sportif ve sosyal alanlar, ekolojik alanlar, hayvan barınakları ve eğitimin tüm bu alanlara nasıl entegre edildiği bizzat gözlemlendi.
– Doğa Koleji Beykoz Kampüsü’nde uygulanan ‘PYP’ hayat boyu öğrenme tutkusu sürecek bireyler yetiştiriyor.
Uygulama yetkisi almak için uzun bir hazırlık süreci öngören program, Uluslararası Bakolorya Organizasyonu tarafından izlenmekte olup; programı uygulamak isteyen okullar; ilgili okul, aday okul, yetkilendirme ziyareti sonrasında da uygulayan okul olma sürecinden geçer.
İlk kez 2013-2014 eğitim döneminde yetkilendirme ziyaretinden geçmeye hak kazanan Beykoz kampüsünde öğretmenler, IBPYP ile ilgili uluslararası eğitimlere katılırlar. Yapılandırmacı ve öğrenci merkezli eğitimi benimseyen MEB programıyla uyum içinde uygulanabilen IBPYP öğrenen profili öğeleri; araştıran – sorgulayan, düşünen, iletişim kuran, riski göze alan, bilgili, ilkeli, duyarlı, açık görüşlü, dengeli ve dönüşümlü düşünen olmak üzere; yaratıcılığı, estetiği, meydan okumayı ve risk almayı, zaman yönetimini ve öğrencinin kendisini esas alan Doğa Konseptli Eğitim felsefesiyle de uyumluluk gösterir. Toplamda altı disiplinlerüstü temadan oluşan program aynı zamanda okulumuzdaki bütün disiplinler arasında da anlamlı bağlantılar kurmamızı sağlar. ekoloji, binicilik, kişisel, toplumsal ve beden eğitimi, sosyal bilgiler, sanat, fen bilgisi, dil ve matematik gibi alanlar arasında kurulan bağlantılar öğretmenlerimizin Milli Eğitim Müfredat Programı’nı IBPYP temalarına uygun olarak hazırlamasıyla öğrenmeye dönüşür.
– Doğa ile iç içe bir ‘eğitim vadisi’
Teknolojiyi doğayla buluşturan Beykoz Kampüsü anaokulu, ilkokul ve ortaokul kademelerinde eğitim imkanı sunuyor. Kampüs kamp alanları, yüzme havuzları, binicilik, trekking ve bisiklet parkurları gibi sosyal alanlarında diğer Doğa öğrencilerini de belli periyotlarla misafir ediyor. Çocukların ve velilerin hayallerindeki eğitim vadisi olan Beykoz Kampüsü, bugün Türkiye’nin en büyük kampüsü olmanın yanı sıra, dünyada kendi binicilik tesislerine sahip tek okul olma ünvanına sahip. Özgür ve mutlu çocukların daha iyi öğreneceği anlayışıyla doğayla eğitimin iç içe geçtiği benzersiz Beykoz Kampüsü eğitim başarılarıyla da bu tezi destekliyor. Beykoz kampüsü ayrıca ilk Doğa kampüsü olması sebebiyle “Doğa Eğitim Modeli”nin de çıkış noktası olma özelliğini taşıyor.