Hakan Bulgurlu: Arçelik’le yılda 500 milyon metreküp su tasarrufu mümkün


 

Arçelik AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Bulgurlu, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Hakan Bulgurlu, verimli ürünlerle yüksek düzeyde tasarruf elde edileceğine vurgu yaptı.
Bulgurlu, “Türkiye’de tüm hanelerdeki çamaşır ve bulaşık makineleri en verimli ürünlerimiz ile değiştirildiğinde elde edilecek su tasarrufu yıllık yaklaşık 150 milyon metreküpe ulaşacak. Buna ek olarak, elde bulaşık yıkama yerine en verimli ürünlerimizin kullanılması ile de bu rakam yılda 500 milyon metreküpü buluyor. Bu değer 1,5 milyonun üzerinde hanenin yıllık su tüketimine eşdeğer” ifadelerini kullandı.
Sorumlu üretici kimliğiyle Bolu’daki geri dönüşüm tesisinde, piyasadan topladıkları su verimsiz ürünleri geri dönüştürdüklerini aktaran Bulgurlu, piyasadaki su verimsiz ürünleri çevre dostu yeni ürünlerle değiştirerek toplamda 2,3 milyon metreküp suyun boşa harcanmasını engellediklerini ifade etti.
Bulgurlu, ürünlerin yanı sıra işletmelerde gerçekleştirdikleri çalışmalarla su tasarrufu yaptıklarını, böylece hem doğal kaynak tüketimini hem de atıksu oluşumunu azalttıklarını belirtti. Bulgurlu, şu ifadeleri kullandı:
“Tüm canlılar için vazgeçilmez bir doğal kaynak olan suyun sürdürülebilirliğini sağlamak ve gelecek nesillere en kıymetli miraslardan biri olarak bırakmak hepimizin görevi. Birleşmiş Milletler, her yıl farklı temalarla kutlanan Dünya Su Günü’nün bu yılki temasını ‘Atıksu’ olarak belirledi.
Arçelik olarak, işletmelerimizdeki su verimliliği çalışmaları ile 2011 yılından bu yana yaklaşık 1 milyon metreküp su tasarrufu sağladık. Bu sayede 1 milyon 200 bin hanenin günlük su tüketimine eşdeğer miktarda suyu tasarruf etmiş olduk.”

– “Türkiye 2030’da su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelebilecek”
Suyun gıda ve enerji güvenliği ile ekonomik ve sosyal kalkınmanın temelini oluşturduğuna işaret eden Bulgurlu, şu açıklamalarda bulundu:
“Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre; ekonomik kalkınmada kilit role sahip su kaynakları bakımından zengin ülkelerin büyüme oranları, bu kaynaklara erişimi sınırlı olan ülkelere kıyasla daha yüksek. Gezegenimiz üzerindeki su kaynaklarının sadece yüzde 2,5’i tatlı su kaynaklarından oluşuyor. Bu kıymetli doğal kaynağımız, her geçen gün artan su talebi ve iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkilerle tehdit altında.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) raporuna göre, son yüzyıl içinde dünya nüfusu 3 kat büyürken su kaynaklarına olan talep 7 kat arttı. 2050 yılına gelindiğinde ise dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasının su stresi çeken havzalarda yaşaması bekleniyor. Ülkemiz, bulunduğu coğrafya itibariyle 2030’da su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna gelebilecek.”
Bulgurlu, 2030 yılı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden 6’ncısı olan “temiz su ve sıhhi koşullar” ve 12’incisi olan “sorumlu tüketim ve üretim” hedefleri kapsamında herkesin suya erişiminin ve suyun sürdürülebilir yönetiminin amaçlandığını aktardı.
Arçelik’in su verimliliğinde öncü ürünler geliştirdiğini ifade eden Bulgurlu, üretimde kapalı çevrim su döngüsü yaklaşımı ile oluşan suların yeniden kullanımına odaklanarak bu global hedefe katkı sağladıklarını kaydetti.